• Novinky

            • 29. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Praha

            • V dňoch 20. – 22. 03. 2024 sa uskutočnil 29. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem v Prahe s účasťou 70 cvičných firiem  z Belgicka, Bulharska, Luxemburska, Maďarska, Rakúska, Rumunska, Talianska, Slovenska a Česka. Uvedeného veľtrhu sme sa zúčastnili s podporou programu ERASMUS+.

              Našu školu reprezentovalo  6 žiakov III.B triedy s cvičnou firmou Včelia farma Slnovrat: Rebecca Čižmárová, Jaroslav Havira, Timea Kissimonová, Adrián Ruman, Petra Terajová a Klaudia Valentová.

              CF sa zapojila do všetkých organizátorom veľtrhu vyhlásených súťažných kategórií (katalóg, leták,  prezentácia,  stánok, reklamný spot, 90 sekúnd vo výťahu). V súťaži o najlepšiu prezentáciu sa umiestnila na 1. mieste, o najlepší obchodný leták na 2. mieste a v celkovom hodnotení získala v kategórii Najlepšia cvičná firma veľtrhu 6. miesto.

              Na veľtrhu boli ocenení aj učitelia cvičných firiem. Naša Ing. Zuzana Šivecová dostala zvláštnu cenu Metropolitnej univerzity Praha v oblasti podnikateľskej gramotnosti a získala titul „Profesor star fiktívnych firiem pre rok 2023“.

               

              K cennému výsledku všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme.

            • JOB SHADOWING s Erasmus +

            • Ako som pozorovala pri práci svojich českých kolegov

              Pojem job-shadowing, teda „tieňovanie práce“ je známy vďaka programu Erasmus + najmä v prostredí vzdelávania učiteľov. Ide o „pozorovanie“ kolegu z inej hostiteľskej školy v zahraničí. Účelom je študovať a pozorovať každodenné pracovné činnosti, ich pracovné prostredie, metódy a postupy a učiť sa, ako tieto nové skúsenosti a postupy uplatniť vo vlastnej pedagogickej praxi.

              V termíne jarných prázdnin  od 26. 02. 2024 – 01. 03. 2024  som sa zúčastnila takejto mobilitnej aktivity. Svoj pozorovací týždeň som strávila v Českej republike, kraj Vysočina, v krásnom mestečku Bystřice nad Pernštejnem. V meste plnom histórie a bohatej moravskej kultúry už viac ako 100 rokov vzdeláva a vychováva mladých ľudí Agro-technická stredná škola (www.agts.cz) , ktorá sa stala  počas 5 dní mojou hostiteľkou školou. Ak vás to zaujalo a chcete sa o mojom dobrodružstve dozvedieť viac, navštívte....www.oarv.eu/erasmus2023/vzdelavanie.html

            • IV. ročník Parlamentu detí a mládeže

            • V dňoch 19. – 21. marca 2024 sa naša žiačka, Michaela Mydlová, zúčastnila IV. ročníka Parlamentu detí a mládeže Komisára pre deti v účelovom zariadení Národnej rady Slovenskej republiky Častá - Papiernička.

              Program bol plný zaujímavých a hodnotných aktivít a prednášok so zaujímavými hosťami. Hlavný vedúci tohto stretnutia bol komisár pre deti pán Jozef Mikloš, ktorý viedol prednášku o školstve a spolu s Katarínou Brychtovou a Ladislavom Adamovičom sa venovali ďalším témam. Pozvanie na toto stretnutie prijali aj bývalý minister školstva pán Ján Horecký a štátny tajomník Slavomír Partila. V pútavej debate rozoberali silné a slabé stránky školstva a možné spôsoby vylepšenia. Michaela sa zo stretnutia vrátila nadšená, plná nových zážitkov a pozitívnych dojmov, o ktorých bude informovať aj členov školského parlamentu našej školy.

            • Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Belgicko 2024

            • S podporou programu Erasmus+ sa naši žiaci študijného odboru obchodná akadémia zúčastnili jedného z najväčších veľtrhov cvičných firiem v Európe,  v Belgicku, organizovaný bCOFEP, belgickou sieťou cvičných firiem.

              BELFAIR 2024 sa konal 20. a 21. 02. 2024 v meste, severne od Bruselu, v Mechelene. Našu školu úspešne reprezentovali s cvičnou firmou Včelia farma Slnovrat Gabriela Hrková, Tamara Klimentová, Viktória Slivková, Július Horváth, Oliver Petro a Alexander Parada pod vedením Ing. Stanislavy Bukovszkej a Ing. Zuzany Šivecovej.

              Celá aktivita bola pre všetkých mimoriadne prínosná. Obohatila nás množstvo informácií o krajine, o živote ľudí, o ich kultúre, o možnosť komunikovať v anglickom jazyku, o nevyhnutnosti ovládania cudzích jazykov. Cvičné firmy medzi sebou živo obchodovali v jednom z troch jazykov FR, NL, EN. BELFAIR 2024 sa zúčastnilo 226 cvičných firiem v Belgicka, Slovenska a Slovinska. Bola to vynikajúca investícia do budúcnosti tak pre ďalšie štúdium, ako aj pre uplatnenie v praxi.

              Veľmi nás potešilo množstvo záujemcov o obchodovanie s nami, ako aj vzácne návštevy z PEN Worldwide a národných centrál cvičných firiem, mimoriadne zo ŠIOV zo SCCF.

            • Kellnerova Poloma

            • 25. ročník Kellnerovej Polomy - podujatie, ktoré už štvrť storočie sprostredkúva nášmu regiónu prehliadku umeleckého slova a je príležitosťou pre mladých talentovaných recitátorov prezentovať svoju lásku k slovu a kráse literatúry. Je oslavou krásy slovenského jazyka a uctením si  kultúrnych tradícií, ktoré majú v živote každého národa svoje nezastupiteľné  miesto. Toto podujatie sa môže pochváliť svojou bohatou tradíciou a širokým okruhom priaznivcov, ku ktorým patria aj žiaci našej školy. Aj v tomto ročníku sa podarilo našim žiakom obsadiť krásne umiestnenie:

              Kategória poézia: 2. miesto Barbara Podracká

                                           3. miesto Tamara Kuchárová

              Kategória próza: 2. miesto Adrián Ruman

                                         3. miesto Petra Ujházyová

              Srdečne blahoželáme!

            • Školské kolo prednesovej súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 16. 2. 2024 si žiaci našej školy zmerali svoje sily v recitačnej súťaži Hviezdoslavov Kubín. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Pre prózu sa rozhodli 4 žiaci, poéziu si zvolilo 6 žiakov. Súťaž sa niesla v príjemnej atmosfére, nádejní recitátori predviedli, ako dokážu narábať s umeleckým textom.

              Umiestnenie v školskom kole:

               POÉZIA

              1. miesto: Barbara Podracká

              2. miesto: Tamara Kuchárová a Anna Vivien Pál-Baláž

              3. miesto: Samuel Topor

               PRÓZA

              1. miesto: Adrián Ruman

              2. miesto: Petra Ujháziová

              3. miesto: neudelené

               Víťazi jednotlivých kategórií postupujú do okresného kola súťaže Hviezdoslavov Kubín. V blízkej budúcnosti nás najlepší recitátori  budú reprezentovať aj na  súťaži Kellnerova Poloma.

              Ďakujeme všetkým za účasť a pekný umelecký zážitok.  Najlepším držíme  palce v ďalších súťažiach. 

            • Som tvoj typ

            • Každoročne sa aj naša škola zapája do aktivity darcovstva krvi.

              Tento rok akciu nazvali organizátori ,,Som tvoj typ,,

              Žiaci OA tak venovali najvzácnejšiu tekutinu a prispeli k záchrane ohrozených životov.

            • Security Day

            • V rámci medzinárodného dňa bezpečného internetu sme na našej škole 8. 2. 2024  zorganizovali Security day. Prednášky pre žiakov II. B, III. A a III. B triedy si pripravili hostia doc. JUDr. RNDr. Pavol Sokol, PhD. z PF UPJŠ Košice, Ladiskav Bačo z firmy Eset a Ing. Peter Matej z firmy eMsec s.r.o. Žiaci sa dozvedeli viac o kryptografii, ako prebieha útok malwarom. O bezpečnostných hroznách okolo nás sa priučili nie len žiaci, ale aj učitelia. Pre žiakov prvého ročníka si pripravil prednášku o malweroch náš školský Bezpečnostný tím.

              Security day prebehol v rámci projektu KyberTímy realizovanom PF UPJŠ Košice, do ktorého je zapojený aj školský Bezpečnostný tím v zložení: Róbert  Emődi, Alex Skokan, Tomáš Záhn, Martina Černická, Tímea Kissimonová, Viktória Čapóová, Alexandra Tóthová


              Hosťom ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • On-line súťaž ZAV-Zvolen

            • Naši úspešní pisári

              25. januára 2024 sa uskutočnila on-line súťaž ZAV-Zvolen v odpise 25-minútových textov, v odpise textu s penalizáciou 50 úderov a v odpise textu s penalizáciou 100 úderov za chybu. Do súťaže sa zapojilo 10 žiakov našej školy. Medzi úspešných súťažiacich patrili hlavne naši piataci – Erik Sanisló, Tobias Maxin a Jonas Benedikty.  Ako družstvo 3 najlepších zo školy naši získali krásne 4. miesto za OA Bratislava Nevädzová, OA Trnava a OA Senica. Srdečne im blahoželáme a veríme, že svojimi výkonmi dosiahnu pekné výsledky aj v krajskom kole 58. ročníka SIP.

              7. februára 2024 sa uskutočnilo krajské kolo 58. ročníka súťaže v spracovaní informácií na počítači pre žiakov stredných škôl v Obchodnej akadémii Watsonova 61 v Košiciach.

              Našu školu reprezentovalo 14 žiakov vo všetkých 3 súťažných disciplínach a zahviezdili.

              V odpise textu 1. miesto vynikajúcim výkonom získal Tobias Maxin (351,8 č. ú./min), 3. miesto získal Jonas Benedikty, 4. miesto Erik Sanisló a 7. miesto Zoltán Jánosdeák.

              V úprave textu na počítači boli úspešní len žiaci našej školy. 1. miesto získal Dávid Jozef Hajdu, 2. miesto Leonard Garguš a 3. miesto Dominika Tóbisová. Na ďalších miestach sa umiestnili: Martin Dianiška, Adirana Ambrúžová, ján Horvát, Martina Pervanová, Tímea Kissimonová a Martina Černická.

              Výsledky z Wordprocessingu budú známe neskôr.

               

              Na celoštátne kolo SIP do Prievidze svojimi výkonmi postupujú Tobias Maxin, Jonas Benedikty a Erik Sanisló v odpise textu a Dávid Jozef Hajdu, Leonard Garguš a Dominika Tóbisová v úprave textu na počítači.

              K dosiahnutým výsledkom našim žiakom srdečne blahoželáme a držíme im palce aj na celoštátnom kole.

            • Stretnutie zástupcov mesta s členmi Rožňavského mládežníckeho parlamentu

            • Pri príležitosti Dní mesta Rožňava sa v priestoroch radnice konalo stretnutie zástupcov mesta s členmi Rožňavského mládežníckeho parlamentu.

              Na stretnutí sa zúčastnili aj členky Školského parlamentu našej školy, Emma Andrejová, Michaela Mydlová a Simona Číková a zapojili sa do diskusie s primátorom mesta Michalom Domíkom a jeho zástupcom Michalom Drenguniakom.

            • Školské kolo SIP - wordprocessing

            • 20. 12. 2023 sa konalo školské kolo Súťaže v spracovaní informácií na počítači (SIP) v kategórii wordprocessing – profesionálne spracovanie textu.  Do súťaže sa zapojilo 5 žiakov. So zadaniami sa hrdo popasovali a všetkým sa podarilo postúpiť do krajského kola, ktoré sa uskutoční 7. februára 2024 v Košiciach.

              K dosiahnutým výsledkom súťažiacim blahoželáme a veríme, že nás budú na krajskom kole úspešne reprezentovať.

            • Vianočné trhy na OA

            • Dnešné ,,Vianočné trhy na OA" sa zase niesli v duchu dobročinnosti a posolstva štedrosti a radosti z obdarovania.🙏 Všetky triedy ponúkali vo svojich stánkoch dobroty a výrobky pre potešenie nielen na jedenie🍪🍰🧁🍬🍫🍮, ale aj všakovaké náramky, ozdoby, či kamienky. V ponuke bolo aj fotenie s Mikulášom🎅, veštenie budúcnosti, mačka vo vreci🐈🛍 a Školský parlament OA ponúkal chutný, horúci punč🍹. Mimoriadnu námahu si žiaci dali pri príprave darčekov pre klientov Domova sociálnych služieb Jasanima, ktorí sa prišli na trhy pozrieť a každý z nich odišiel s plnou taškou darčekov🧸🧣🧤, plným bruchom dobrôt a veríme, že aj plným srdiečkom dobra❤️, ktoré sa im na našich trhoch dostalo. No a čo bolo na našich trhoch úplne najlepšie? Naše triedy sa dohodli, že všetky utŕžené peniaze 💰💰💰venujú do útulku pre psíky🦮🐕🐕‍🦺🐈🐺, kam členovia Školského parlamentu zaniesli viac ako 350,-€🎈🎉. Veríme, že peniažky poslúžia na dobrú vec a aj psíky v útulku budú mať príjemné Vianoce🎄☃️.

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            • 14. 12. 2023 sa konalo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. V 2 kategóriách A a B súťažilo 18 žiakov. Kategória A je určená pre žiakov 3. – 5. ročníka, kde sa prihlásili 9 žiaci. Kategória B je určená pre žiakov 1. – 3. ročníka (v prípade 5-ročného štúdia), kde sa prihlásili 9 súťažiaci.

              Súťaž pozostávala z online testu, kde žiaci odpovedali na otázky vyplývajúce z textu a zároveň aj na vedomostné otázky. V druhej časti súťaže bolo úlohou žiakov pretransformovať text na zadanú tému, pričom každá kategória mala iné zadanie. V tejto časti porota hodnotila dodržanie žánru, výstižnosť, originalitu, jazykovú zložku a pravopis. Tretia časť súťaže pozostávala z vytvorenia a prednesenia rečníckeho prejavu na danú tému, kde sa hodnotila výstavba prejavu, prednes, dodržanie prozódie a celkový dojem.

              Po zrátaní bodov z jednotlivých častí sa víťazkou v kategórii A stala Petra Ujháziová žiačka IV. A a v kategórii B Paulína Bernárová žiačka III. A BOA.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme a víťazkám srdečne blahoželáme :-)

            • Súťaže pisárov na klávesnici

            • Školské kolo Súťaže v spracovaní informácií na počítačí (SIP) sa uskutočnilo 14. novembra 2023. Súťažilo sa v odpise textu za 10 minút i v úprave textu na počítači.

              Medzinárodná internetová súťaž ZAV-100  v odpise 25 jednominútových textov sa konala 5. decembra 2023. V tejto súťaži bolo rozdelenie žiakov do kategórií podľa roku narodenia. Medzi 1260 súťažiacimi sa nestratili ani naši žiaci a v kategórii žiakov i juniorov máme umiestnenia v prvej stovke.

              K dosiahnutým výsledkom súťažiacim blahoželáme a veríme, že nás budú úspešne reprezentovať aj v ďalších súťažiach.

              Výsledková listina - naši žiaci

            • Súťaž Najlepší podnikateľský zámer 2023 s medzinárodnou účasťou

            • ŠIOV s Katedrou pedagogiky Ekonomickej univerzity v Bratislave a  s Metropolitnou univerzitou Praha vyhlásili 11. ročník celoslovenskej súťaže „Najlepší podnikateľský zámer“ a 2. ročník s medzinárodnou účasťou. Vyhodnotenie súťaže bolo 30. 11. 2023 na MVCF Slovensko 2023. 

              Veronika Červenáková, žiačka IV.B triedy reprezentovala našu školu s podnikateľským zámerom na tému Reklamná agentúra ORIGAMI. Práca bola hodnotená zástupcami uvedených inštitúcií. Vysvetlenie podnikateľskej myšlienky, marketingový plán, finančný plán a ďalšie súčastí podnikateľského zámeru  boli natoľko presvedčivé, že sa práca umiestnila medzi 12 ďalšími zámermi na krásnom 3. mieste.

              Veronike srdečne blahoželáme a prajeme, aby svoje tvorivé nápady a zručnosti realizovala aj v praxi.

            • Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Slovensko 2023

            • V dňoch 28. – 30. 11. 2023 sa uskutočnil Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Slovensko 2023 so 45 prihlásenými cvičnými firmami  z Čiech, Bulharska, Rakúska, Rumunska a Slovenska. Našu školu reprezentovala CF Slnovrat. Jej predmet podnikania, výrobu a predaj včelích produktov veľmi zodpovedne a s veľkým nasadením prezentovali žiaci IV.B triedy Gabriela Hrková, Martina Vojtková, Tamara Klimentová, Viktória Slivková, Damián Hajdúk a Alexander Parada.

              Žiaci celej CF pripravili na veľtrh stánok, v ktorom zástupcovia CF Slnovrat obchodovali. Ich úlohou bolo predstaviť svoj predmet podnikania, k čomu mali pripravených niekoľko marketingových propagačných materiálov (vizitky, záložky, letáky, prospekty, prezentáciu, web s e-shopom).

              Zapojili sme sa do všetkých, organizátorom veľtrhu vyhlásených súťažných kategórií.

              V súťaži Skills Slovakia - JUPOV – podnikavosť mladých / rozvoj podnikavosti sme získali za naše výkony v súťažiach o najlepšie logo a slogan, instagram post, elektronickú prezentáciu, webovú stránku s e-shopom a reklamný šot 11. miesto.

              Počas prezenčnej formy prebiehali súťaže o naj stánok, 90 sekúnd vo výťahu, prezentácia, zodpovedná firma, udržateľná firma a líder starostlivosti o zamestnancov. Naša CF Slnovrat  získala hlavnú cenu v kategórii Zodpovedná firma.

              Žiakom CF Slnovrat a mimoriadne tým, ktorí na veľtrhu úspešne šírili dobré meno našej školy patrí veľké poďakovanie a srdečné blahoželanie.

            • Mikuláš

            • Aj na našu školu dnes dorazil ujo Mikuláš s celu svojou ,,družinou". Potešil žiakov a učiteĺov a spestril a osladil nám tak celý dnešný deň🎅❄️☃️...už sa tešíme na vianočné trhy na OA🎄😉

            • Koľko lásky sa zmesti do krabice od topánok?

            • Nejde o to koľko dávame, ale koľko lásky vložíme do toho čo dávame. Tento rok žiaci a učitelia prijali vianočnú výzvu a zapojili sa do projektu "Kol'ko lásky sa zmestí do krabice od topánok." Veríme, že tohtoročných 84 krabic plných lásky poteší seniorov. Do každej krabice sme nezabudli vložiť aj kúsok svojho srdca.

              ĎAKUJEME!!!

            • Deň otvorených dverí

            • Vážení rodičia! 

              Obchodná akadémia, Akademika Hronca 8, Rožňava pripravila pre Vás  Deň otvorených dverí, ktorého sa môžete zúčastniť spolu aj s Vašimi deťmi dňa 12. 12. 2023 (utorok) v čase od 15.00 h do 17.30 h osobne v priestoroch OA Rožňava.

              DOD je určený pre rodičov a žiakov ôsmeho a deviateho ročníka ZŠ, ktorí majú záujem o štúdium v študijných odboroch obchodná akadémiaobchodná akadémia – bilingválne štúdium v anglickom jazyku.  

              Vítaní budú aj rodičia a žiaci, ktorí sa o výbere strednej školy ešte len rozhodujú.   

              Neváhajte a príďte medzi nás. Dozviete sa odpovede na všetky Vaše otázky a zoznámite sa s priestormi našej školy. 

              Tešíme sa na Vašu účasť

            • Olympiáda o verejnej správe

            • Zámerom tejto vedomostnej súťaže je dostať do povedomia žiakov stredných škôl na Slovensku problematiku fungovania verejnej správy na Slovensku so zameraním na územnú samosprávu.

              1. elektronické kolo  – 19. 10. 2023 – prebehlo  online formou odpovedí na testové otázky s možnosťami (vedomostné kolo).

              Zúčastnili sa ho žiaci:

              V.A – tím MEDVEDE GEMERA – Tobias Maxin, Karin Kuchtová, Jana Tomiová, Klára Kereškényiová, Tím postúpil do semifinálového kola súťaže – medzi 7 najlepších tímov Košického a Prešovského samosprávneho kraja.

              IV.B – tím OARV_IV.B – Alexander Parada, Oliver Petro, Gabriela Hrková, Veronika Červenáková. Tím nepostúpil.

              2. semifinálové kolo  sa konalo 22. 11. 2023 v Košiciach, Školský internát Považská 7. Zúčastnilo sa ho 6 tímov a do finálového kola postúpili 3 najlepšie tímy. V konkurencii Gymnázií KSK a PSK sa nám nepodarilo postúpiť do finálového kola. Napriek tomu to bola veľmi dobrá skúsenosť pre žiakov v získavaní informácií z oblasti verejnej správy.

              Žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy v tejto súťaži.