• Novinky

            • Slávnostné oceňovanie ku Dňu študentstva

            • Dňa 21. 11. 2023 sa vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach konalo slávnostné oceňovanie ku Dňu študentstva pod záštitou KSK. Ocenenie získal náš žiak Tomáš Záhn, žiak III.B triedy, ktorý bol školou nominovaný v oblasti charitatívna, dobročinná a dobrovoľnícka iniciatíva žiakov.

              Tomáš sa už od prvého ročníka zapája do projektov informačnej bezpečnosti "Nauč sa základy informačnej bezpečnosti a vzdelávaj svoje okolie" a "KyberTímy"  v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou (PF) UPJŠ v Košiciach. Zúčastňuje sa CyberSecurityDay, ktoré organizuje dvakrát ročne počas víkendov PF UPJŠ v Košiciach.  Okrem účasti na školeniach v spolupráci so svojimi rovesníkmi pripravuje školenia pre žiakov základných škôl, ale aj pre dôchodcov v Klube dôchodcov a Domove dôchodcov v Rožňave v oblasti informačnej bezpečnosti a práce s počítačom.

              Tomáš sa zapojil do programu Duke of Edinburgh – DofE, v ktorom v rámci jednotlivých aktivít veľmi húževnato a intenzívne pristupuje k napĺňaniu určených oblastí. Vytvoril vedomostnú a logickú hru na mobilný telefón pre spolužiakov, chodí plávať niekoľkokrát do týždňa v Rožňave a aj v Košiciach. V rámci dobrovoľníckej činnosti šíri osvetu spoločnosti     o ochrane životného prostredia, šetrení energiami. Ekologické témy zameriava najmä na ovzdušie, vodu a recykláciu. So spolužiakmi sa zúčastnil dvoch expedícií v Slovenskom krase, kde spoločne zvládli prácu v tíme, prežitie v prírode a viac ako 20 km pešiu trasu.  V tomto programe dosiahol bronzovú úroveň.


              Srdečne blahoželáme!

            • Obri oceánov – interaktívna výstava

            • Žiaci I. B navštívili dňa 16. 11. 2023 v rámci aktivít počas Týždňa študentstva interaktívnu výstavu OBRI OCEÁNOV, ktorá sa konala v expozícii zrekonštruovanej budovy synagógy v Lučenci. Výstava bola realizovaná v spolupráci so spoločnosťou Discovery. Tematicky bola zameraná na veľké druhy živočíchov žijúcich v oceánoch, vystavené boli modely najznámejších druhov žralokov a iných živočíchov. Súčasťou výstavy boli okrem informačných tabúľ aj autentické nahrávky zvukov živočíchov a virtuálna realita – 3D, kde sa návštevníci ocitli v klietke medzi žralokmi.

              Na poschodí synagógy bolo možné prezrieť si aj zachované exponáty z pôvodnej synagógy.

            • Burza VŠ v Košiciach

            • Výstava  VŠ pre stredoškolákov Košického kraja, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok 23. 11. 2023  v Športovej hale Strednej odbornej školy informačných technológií, Ostrovského 1, Košice bola užitočným podujatím, na ktorom sa zúčastnili aj žiaci našej školy.

              Keďže bola táto výstava zameraná na žiakov tretieho a štvrtého ročníka, pozreli si ju žiaci z III.B a IV.A a tak si urobili krátky prehľad o ponukách vysokých škôl z Košíc a Prešova.

              Akcia sa niesla pod záštitou KSK, ktorý  takto žiakom stredných škôl ponúkol výbornú možnosť pripraviť sa na akademickú budúcnosť.

            • iBobor

            • Aj tohto roku sa žiaci našej školy zapojili do medzinárodnej súťaže iBobor. Súťažili v dvoch kategóriách. Kategória Junior sa konala 9. 11. 2023 a zúčastnilo sa jej 30 žiakov. Kategória Senior sa konala 7. 11. 2023 a zúčastnilo sa jej 17 žiakov. Úlohy žiakov potrápili, no máme aj úspešných riešiteľov: Marek Oravec, Leonard Garguš a Tímea Kenyeresová. Úspešným riešiteľom gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník.

            • Volejbal

            • Dňa 27. 10. 2023 naša škola organizovala základné kolo vo volejbale žiakov SŠ v rámci dlhodobých športových súťaží KSK. Naši žiaci dosiahli veľmi pekný úspech. Zo štyroch družstiev obsadili 1. miesto a postupujú na regionálne finále.

            • Súťaž 1. pomoci

            • Dňa 20. 10. 2023 sa trojčlenné družstvo zložené zo žiakov III. B triedy zúčastnilo súťaže 1. pomoci, ktorého organizátorom bola SZŠ na Kukučínovej ulici v Košiciach. Súťažilo 22 družstiev, prevažne zdravotníckych škôl. Naši žiaci sa popasovali s fiktívnymi situáciami, kde mali poskytnúť prvú pomoc. Vanesa Radótzyová, Martina Prokopová a Jaroslav Havíra svojimi  vedomosťami a zručnosťami dokázali, že by vedeli zachrániť ľudský život v rôznych situáciách. Patrí im veľké poďakovanie za vzornú reprezentáciu školy.

            • Nohejbal

            • Dňa 17. 10. 2023 sa chlapci našej školy zúčastnili základného kola  v nohejbale žiakov SŠ v rámci dlhodobých športových súťaží KSK. Za reprezentáciu školy im ďakujeme.

            • Tvorivé aktivity prvákov v knižnici

            • V októbri žiaci prvého ročníka OA navštívili Gemerskú knižnicu P. Dobšinského v Rožňave. Exkurzia pozostávala z dvoch častí. V úvode žiaci zistili, ako funguje informačný systém knižnice, dozvedeli sa niečo o primárnych a sekundárnych prameňoch, zistili, čo je rešerš a anotácia...

              Druhá časť návštevy knižnice bola venovaná tvorivým aktivitám. Žiaci hádali mená autorov ľúbostnej poézie, dopĺňali pôvodné verše svojimi vlastnými, zoraďovali verše do básne podľa svojich návrhov. O tom, že naši prváci sú  kreatívni, svedčili niektoré verše, ktoré boli naozaj originálne.

            • 19. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem krajín V4 Košice

            • 16 cvičných firiem z Čiech a Slovenska sa stretlo na 19. MVCF krajín V4 v Košiciach. 2 súťažné dni, 25. a 26. október 2023 priniesli množstvo zaujímavých predmetov podnikania, inšpiratívnych marketingových materiálov a obchodných stretnutí. CF navzájom súťažili vo viacerých súťažných kategóriách.

              Našu školu reprezentovala cvičná firma Včelia farma Slnovrat, ktorá na veľtrh pripravila katalóg, prezetnáciu, webovú stránku, množstvo marketingových materiálov, vrátane marketingu na sociálnych sieťach a predajný stánok. Uvedené materiály, ako aj samotné obchodovanie boli pripravené v slovenskom a anglickom jazyku.

              V kategórii Najlepší web získala Včelia farma Slnovrat 3. miesto. Za úspechom sa skrýva veľa trpezlivej a zároveň tvorivej práce s produktovým portfóliom (identifikácia produktov, ich popis, cena), s katalógom, výsledkom ktorej je funkčný e-shop. Web okrem e-shopu obsahuje aj ďalšie informácie o práci a živote cvičnej firmy VF Slnovrat.

              Veľké poďakovanie za úspešné účinkovanie CF VF Slnovrat na tomto veľtrhu patrí Veronike Červenákovej, Gabriele Hrkovej, Martine Chnapkovej, Tamare Klimentovej, Alexandrovi Paradovi a Viktórii Slivkovej, ako aj ďalším členom CF.