• Novinky

            • 29. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Praha

            • V dňoch 20. – 22. 03. 2024 sa uskutočnil 29. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem v Prahe s účasťou 70 cvičných firiem  z Belgicka, Bulharska, Luxemburska, Maďarska, Rakúska, Rumunska, Talianska, Slovenska a Česka. Uvedeného veľtrhu sme sa zúčastnili s podporou programu ERASMUS+.

              Našu školu reprezentovalo  6 žiakov III.B triedy s cvičnou firmou Včelia farma Slnovrat: Rebecca Čižmárová, Jaroslav Havira, Timea Kissimonová, Adrián Ruman, Petra Terajová a Klaudia Valentová.

              CF sa zapojila do všetkých organizátorom veľtrhu vyhlásených súťažných kategórií (katalóg, leták,  prezentácia,  stánok, reklamný spot, 90 sekúnd vo výťahu). V súťaži o najlepšiu prezentáciu sa umiestnila na 1. mieste, o najlepší obchodný leták na 2. mieste a v celkovom hodnotení získala v kategórii Najlepšia cvičná firma veľtrhu 6. miesto.

              Na veľtrhu boli ocenení aj učitelia cvičných firiem. Naša Ing. Zuzana Šivecová dostala zvláštnu cenu Metropolitnej univerzity Praha v oblasti podnikateľskej gramotnosti a získala titul „Profesor star fiktívnych firiem pre rok 2023“.

               

              K cennému výsledku všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme.

            • JOB SHADOWING s Erasmus +

            • Ako som pozorovala pri práci svojich českých kolegov

              Pojem job-shadowing, teda „tieňovanie práce“ je známy vďaka programu Erasmus + najmä v prostredí vzdelávania učiteľov. Ide o „pozorovanie“ kolegu z inej hostiteľskej školy v zahraničí. Účelom je študovať a pozorovať každodenné pracovné činnosti, ich pracovné prostredie, metódy a postupy a učiť sa, ako tieto nové skúsenosti a postupy uplatniť vo vlastnej pedagogickej praxi.

              V termíne jarných prázdnin  od 26. 02. 2024 – 01. 03. 2024  som sa zúčastnila takejto mobilitnej aktivity. Svoj pozorovací týždeň som strávila v Českej republike, kraj Vysočina, v krásnom mestečku Bystřice nad Pernštejnem. V meste plnom histórie a bohatej moravskej kultúry už viac ako 100 rokov vzdeláva a vychováva mladých ľudí Agro-technická stredná škola (www.agts.cz) , ktorá sa stala  počas 5 dní mojou hostiteľkou školou. Ak vás to zaujalo a chcete sa o mojom dobrodružstve dozvedieť viac, navštívte....www.oarv.eu/erasmus2023/vzdelavanie.html

            • IV. ročník Parlamentu detí a mládeže

            • V dňoch 19. – 21. marca 2024 sa naša žiačka, Michaela Mydlová, zúčastnila IV. ročníka Parlamentu detí a mládeže Komisára pre deti v účelovom zariadení Národnej rady Slovenskej republiky Častá - Papiernička.

              Program bol plný zaujímavých a hodnotných aktivít a prednášok so zaujímavými hosťami. Hlavný vedúci tohto stretnutia bol komisár pre deti pán Jozef Mikloš, ktorý viedol prednášku o školstve a spolu s Katarínou Brychtovou a Ladislavom Adamovičom sa venovali ďalším témam. Pozvanie na toto stretnutie prijali aj bývalý minister školstva pán Ján Horecký a štátny tajomník Slavomír Partila. V pútavej debate rozoberali silné a slabé stránky školstva a možné spôsoby vylepšenia. Michaela sa zo stretnutia vrátila nadšená, plná nových zážitkov a pozitívnych dojmov, o ktorých bude informovať aj členov školského parlamentu našej školy.

            • Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Belgicko 2024

            • S podporou programu Erasmus+ sa naši žiaci študijného odboru obchodná akadémia zúčastnili jedného z najväčších veľtrhov cvičných firiem v Európe,  v Belgicku, organizovaný bCOFEP, belgickou sieťou cvičných firiem.

              BELFAIR 2024 sa konal 20. a 21. 02. 2024 v meste, severne od Bruselu, v Mechelene. Našu školu úspešne reprezentovali s cvičnou firmou Včelia farma Slnovrat Gabriela Hrková, Tamara Klimentová, Viktória Slivková, Július Horváth, Oliver Petro a Alexander Parada pod vedením Ing. Stanislavy Bukovszkej a Ing. Zuzany Šivecovej.

              Celá aktivita bola pre všetkých mimoriadne prínosná. Obohatila nás množstvo informácií o krajine, o živote ľudí, o ich kultúre, o možnosť komunikovať v anglickom jazyku, o nevyhnutnosti ovládania cudzích jazykov. Cvičné firmy medzi sebou živo obchodovali v jednom z troch jazykov FR, NL, EN. BELFAIR 2024 sa zúčastnilo 226 cvičných firiem v Belgicka, Slovenska a Slovinska. Bola to vynikajúca investícia do budúcnosti tak pre ďalšie štúdium, ako aj pre uplatnenie v praxi.

              Veľmi nás potešilo množstvo záujemcov o obchodovanie s nami, ako aj vzácne návštevy z PEN Worldwide a národných centrál cvičných firiem, mimoriadne zo ŠIOV zo SCCF.

            • Kellnerova Poloma

            • 25. ročník Kellnerovej Polomy - podujatie, ktoré už štvrť storočie sprostredkúva nášmu regiónu prehliadku umeleckého slova a je príležitosťou pre mladých talentovaných recitátorov prezentovať svoju lásku k slovu a kráse literatúry. Je oslavou krásy slovenského jazyka a uctením si  kultúrnych tradícií, ktoré majú v živote každého národa svoje nezastupiteľné  miesto. Toto podujatie sa môže pochváliť svojou bohatou tradíciou a širokým okruhom priaznivcov, ku ktorým patria aj žiaci našej školy. Aj v tomto ročníku sa podarilo našim žiakom obsadiť krásne umiestnenie:

              Kategória poézia: 2. miesto Barbara Podracká

                                           3. miesto Tamara Kuchárová

              Kategória próza: 2. miesto Adrián Ruman

                                         3. miesto Petra Ujházyová

              Srdečne blahoželáme!